lördag 17 maj 2014

8 dagar kvar till EU-valet!

8 dagar kvar till EU-valet! Kollar man på statistiken på Valmyndighetens hemsida ser man att fler personer redan förtidsröstat om man jämför med motsvarande period under 2009. Det är väldigt positivt.

Hela dagen har ägnats åt att kampanja på Stora Torget i Linköping. Jag höll även ett tal på Gyllentorget vid lunchtid.  Jag berättade bl.a. att EU är den arena vi har för att driva miljö- och klimatfrågorna, att en utav grundpelarna i hela EU-samarbetet är den fria rörligheten. Sedan varnade jag för den skrämselpropaganda Sverigedemokraterna för, att de går emot de värden och värderingar som bygger upp det förtroendesamhälle vi vill ha, det om alla människors lika rätt och värde. Många Sverigedemokrater stod framför mig eftersom de skulle hålla tal efteråt. Jag har ingenting emot att berätta för dem att deras politik är främlingsfientligt och anti-demokratiskt. Jag vill se ett mer öppet och solidariskt EU! Talet i sin helhet kan du läsa om här nedan.


Hela talet:


Hej,
Jag heter Julie Tran och kandiderar till Europaparlamentet för Centerpartiet.

Jag kommer att ägna min tid åt att prata om vad Centerpartiet vill driva för frågor i EU-valet.

Till en början kan jag berätta att kärnan i Centerpartiets politik är att politik ska vara närodlad. Det betyder att mycket av de förslag vi diskuterar ska komma nerifrån, från gräsrotsnivå och upp. Det innebär att makten ska ligga så nära medborgarna som möjligt. Att beslut som tas ska ligga på en nivå så nära medborgarna som möjligt. Alla frågor behöver inte tas i Riksdagen. Vissa beslut kan tas lokalt eller regionalt om de är bättre lämpade där. Och enbart de frågor som kräver gränsöverskridande samarbeten mellan länder, eller kräver EU-kompetens ska hamna på EU-nivå. Inte sådant som vi nationellt redan kan göra bättre eller kan hantera bättre.

De frågor som Centerpartiet anser ska komma på EU-nivå är exempelvis miljö- och klimatfrågorna eller handel och fri rörlighet.

Jag kommer att ta upp två punkter idag:
• Miljö- och Klimatutmaningarna
• Och den fria rörligheten

Miljö- och Klimatutmaningarna 
När det gäller miljö- och klimat frågorna ser vi att Sverige inte ensamt kan bekämpa utsläppen. Där behöver vi gemensamt arbeta för ett långsiktigt hållbart samhälle. Utsläppen känner inga gränser och vi kan inte enbart fokusera på Sverige. Här krävs också parallella insatser. Vi ska ha tydliga mål i Sverige och vi ska även ha mål för hur vi hanterar det som finns utanför våra gränser.

Centerpartiet ser att vi främst behöver göra tre saker inom detta område:
1. Vi behöver minska koldioxidutsläppen. Utsläppen gör att vi riskerar en temperaturhöjning som ger förödande konsekvenser för vår jord.
2. Vi behöver bli mer energieffektiva och hitta sätt att använda mindre energi, eller energi på ett effektivare sätt.
3. Vi behöver öka andelen förnybar energi. Vi kan inte förlita oss på fossilt bränsle. Det är inte vägen framåt. Redan idag har vi tiodubblat antalet vindkraft i Sverige sedan Alliansen tog över.

Sverige är ett föregångsland inom klimat- och energiområdet i EU och i världen. Vi har en i det närmaste koldioxidfri elproduktion. De senaste 40 åren har Sverige gått från ett av de mest fossilberoende länderna i hela OECD, med hela 80 procent fossila bränslen i vår energikonsumtion, till att i dag vara det land i hela EU som har allra högst andel förnybar energi. I dag är 51 procent av den energi som används i Sverige förnybar. Vid årsskiftet visade Regeringen på att Sverige redan 2012 överträffade EU:s 2020-mål för förnybart.

På samma sätt har vi överträffat EU:s 2020 mål om 10 procent förnybar energi i transportsektorn. Den omställningen har vi lyckats kombinera med god tillväxt. Sedan 1990 har vi i Sverige minskat våra utsläpp av växthusgaser (med 20 procent), samtidigt som vår ekonomi har vuxit (med nästan 60 procent).

Vad betyder då det här? Vad vill Centerpartiet? Centerpartiet vill att EU ska ha en ambitiös miljöpolitik och vara världsledande på klimatområdet. Satsningar på gröna näringar och ny grön teknik är oerhört viktigt. Den kunskap och den teknik som vi i Sverige besitter ska vi dela med oss. För Centerpartiet är det en självklarhet att vi ska vara ett föregångsland i Europa inom energi-, klimat- och miljöfrågor. Vi anser också att Sverige inom en generation bör bli et samhälle med 100% förnybar energi, helt fritt från fossil energi.

Som jag sa kan inte Sverige klara klimatutmaningarna helt själv. Här ser vi att EU är den plattform vi behöver för att agera. Ska vi kunna påverka stormakter som USA och Kina räcker det inte att vi som ensamt land förhandlar. När vi ingår i ett samarbete med andra länder, i en union, likt den konstellation som EU är, blir vi en otroligt stark aktör. Därför är EU en viktig aktör i miljö- och klimatförhandlingarna.

EU behöver sätta ambitiösa och tydliga klimatmål, för att 1) minska utsläppen, 2) använda energin effektivt och 3) öka andelen förnybar energi. Vi tycker exempelvis att det ska vara en högre prissättning på koldioxid. Utsläpp måste kosta och det ska löna sig att investera i teknik och infrastruktur som ger lägre växthusgasutsläpp. Systemet för handel med utsläppsrätter är EU:s skarpaste klimatverktyg och skapades för att minska utsläppen av växthusgaser. Det är ett gemensamt styrmedel för att långsiktigt och kostnadseffektivt minska utsläppen inom EU utan att snedvrida konkurrensen mellan länderna. Genom att minska antalet utsläppsrätter och höja priserna på utsläpp ökar incitamenten för klimatsmarta investeringar. Grundtanken är att vi ska bruka utan att förbruka!

Nu över till ett ämne som står mig nära hjärtat.

Den fria rörligheten.
En utav grundpelarna i hela EU-samarbetet är den fria rörligheten. Den fria rörligheten handlar om fyra friheter. Det är den fria rörligheten för varor, tjänster, kapital och personer. Här vill jag trycka på rörligheten av personer.

Jag ska citera Fredrik Segerfeldt och Johan Norberg i deras bok Migrationens kraft, som säger att ”Människan är en migrant”. Vad innebär det? Det innebär att människan har det i sig att alltid röra på sig, vare sig det gäller att hitta föda eller söka skydd. Man söker sig alltid till något bättre. Rörligheten är ett behov vi har. Den ger oss frihet. Friheten att arbeta eller bo var vi vill.

Tack vare EU-samarbetet har jag idag möjlighet att jobba, studera, bo eller pensionera mig var jag vill inom EU. Vi kan idag röra oss fritt över den kontinent som tidigare präglades av krig, murar, taggtråd och gränshinder. EU är ett stort fredsprojekt som lett till att vi kunnat hålla denna fred och stabilitet så länge sen andra världskriget. Genom att handla med varandra minskar risken för att vi krigar med varandra. Istället för vapen har vi nu varor som passerar våra gränser.

Vi glömmer lätt bort att det för några decennier sedan inte var lika lätt att resa inom EU. Då skulle man söka visum för att resa till ett annat land. Det behövs inte längre tack vare Schengen-avtalet. Schengenavtalet gör det lättare för människor att röra sig i Europa. Gränskontrollerna mellan de länder som tillämpar avtalet har avskaffats. Och för några månader tog Schweiz ett olyckligt beslut där de begränsade invandringen. Schweiz, som inte är EU-medlem, har sedan 2007 avtal med EU som innebär fri rörlighet för personer och arbetstagare. Det de inte insåg var att det påverkade även den fria rörligheten för studenter som vill studera utomlands. Genom EU:s fria rörlighet har man kunnat underlätta studenters utbildningsutbyten inom EU, enkelt genom ERASMUS-programmet. Detta hade Schweiz tagit för givet.

Den fria rörligheten måste vara absolut. Begränsar man en liten del kan det få förödande konsekvenser på annat håll, likt det exemplet med Schweiz där de inte visste hur deras beslut skulle påverka landets studenter och deras studie- och utbytesmöjligheter inom EU. EU har starkt betonat att schweizarna inte bara kan plocka russinen ur kakan och ta det bästa, utan måste acceptera avtalen med EU i sin helhet.

Rätten till den fria rörligheten har också kommit på tapeten nu i och med diskussionen om romer och andra EU-medborgare som kommer till Sverige. Centerpartiet verkar för upprätthållandet av alla EU medborgares rättigheter – inklusive rätten att inte bli diskriminerad. Det gäller även rätten till fri rörlighet, som ska vara praktiskt tillgänglig för alla medborgare oavsett bakgrund eller rörelsehinder. Lösningen är inte att minska den fria rörligheten utan att skapa ett Europa där alla får plats.

Jag tror inte på att bygga murar. Det handlar snarare om att bekämpa diskriminering och fattigdom i dessa människors hembygder så att de slipper resa genom Europa och tigga på gatorna. Varje EU-land är skyldigt till att respektera grundläggande rättigheter och ta hand om sin befolkning. EU ska stötta länder som har det svårt samtidigt som man ska pressa dem som inte lever upp till sina åtaganden.

Samtidigt är jag otroligt stolt över Linköpings kommun som har tagit tag i de akuta behoven hos dessa människor. Kommunen har tagit sitt moraliska ansvar och stöttat dessa människor genom att erbjuda de mat och kläder, och under vinterhalvåret erbjöd kommunen ett härbärge där de kunde övernatta. Att inte göra något kommer inte att minska migrationen, tvärtom ökar man dessa människors lidanden. 

Den skrämselpropaganda som Sverigedemokraterna för går emot de värden och värderingar som bygger upp det förtroendesamhälle vi vill ha i EU. Centerpartiet ser med oro att främlingsfientliga och antidemokratiska grupper utmanar grundläggande demokratiska värderingar i flera medlemsländer. Att uniformsklädda fascister idag marscherar på gator i delar av Europa berör i högsta grad Sverige. 

Sverigedemokraterna, tillsammans med Vänsterpartiet är de partier som vill att Sverige går ur EU. Det skulle innebära att man bryter sig loss det samarbete som varit garanten för fred mellan alla EU-länderna. Man har glömt bort historien. Man har glömt bort att EU inleddes genom ett handelssamarbete. I grunden samarbetar vi för att aldrig behöva återuppleva krig på den europeiska kontinenten. Hälften av EU:s medlemsstater har varit diktaturer under 1900-talet och är nu demokratier i ett gemensamt demokratiskt samarbete. Genom EU tar vi idag ett gemensamt ansvar för att fortsätta säkra fred och demokrati. Genom att handla med varandra, genom att stärka samarbetet mellan länder, minskar risken för att vilja kriga med varandra. Utan denna grund, kan vi inte bekämpa de andra utmaningar som vi har, såsom miljö- och klimatutmaningarna.

Så låt oss enas om att EU behöver finnas, att EU behöver smalna av i antal områden de bestämmer över, men att de frågor som kräver gränsöverskridande samarbeten, där är EU högst ovärderlig. Centerpartiet arbetar för ett mer demokratiskt, grönare och öppnare EU som gör färre saker men gör dem bättre.

Rösta på Centerpartiet!

Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar