måndag 19 maj 2014

6 dagar kvar till EU-valet!

6 dagar kvar till EU-valet! Idag publicerades debattartikeln från mig, Britta Andersson (C) och Birgitta Gunnarsson (C). Artikeln finns nedan, på Linköpings Tidnings hemsida här och publicerades även i Länstidningen.

Artikel i Länstidningen


Detta skrev vi:

Stärkt djurskydd i EU ger sund och säker mat. 

EU-parlamentsvalet närmar sig och ett viktigt område för oss i Centerpartiet är ett stärkt djurskydd i hela Europa som ger säker och sund mat. Både inom och utanför EU används det mycket antibiotika för att djuren ska växa fortare eller i preventivt syfte för att djuren inte ska bli sjuka. Detta är inte tillåtet i Sverige. Det finns en stor risk med detta, det kan leda till antibiotikaresistens och resistenta bakterier kan spridas mellan djur, människor och miljö. Vi i Centerpartiet vill att våra lantbrukare ska kunna producera livsmedel utan rester av antibiotika och onödiga tillsatser.

Sverige har under lång tid legat före med högre krav och lagstiftningar. Detta har vi gjort med målet om en bättre djuromsorg, kortare transporter, säkrare livsmedel och en biologisk mångfald i landskapet. Här måste vi fortsätta driva utvecklingen framåt i hela Europa och samtidigt få alla länder att ta ett gemensamt ansvar för Europas livsmedelsförsörjning. EU:s gemensamma jordbrukspolitik ska inte bara hjälpa bönderna att producera mat. Den ska också skydda miljön, stärka djurskyddet och bidra till en levande landsbygd.

Att Sverige har höga ambitioner vad gäller djurskydd och användning av antibiotika resulterar ibland i att maten som produceras i Sverige blir dyrare än den importerade. Vi vill dock inte tumma på kvalitén i livsmedelsproduktionen utan ser hellre att liknande höga ambitioner börjar gälla i övriga EU. Centerpartiet anser att det behövs en större insyn och transparens i hela kedjan, vi önskar tydligare krav på märkningar, kortare djurtransporter, krav på redovisning av kemikalier och uppfödningsrutiner som kan kontrolleras.

För Centerpartiet Östergötland
Julie Tran (C), Linköping, kandidat till Europaparlamentet
Britta Andersson (C), Vånga, Centerpartiets distriktsstyrelse
Birgitta Gunnarsson, (C), Skänninge, Centerpartiets distriktsstyrelse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar