fredag 23 juli 2010

Även äldre ska få välja vad de får till middag


Idag får 60 000 personer mat hemkörd. Mer än en tredjedel av dessa får över huvud taget inte välja vilken mat de vill ha. För många är alltså friheten att välja minimal, särskilt för äldre och sjuka. De får helt enkelt acceptera det som erbjuds.

För mig och Centerpartiet är det viktigt att människor ska kunna välja mer själva. Därför har regeringen underättat för äldre att välja mer själva i omsorgen. En ny lag som ska stimulera konkurrensen har trätt i kraft, och 280 mkr har avsatts för att få lagen på plats. Tyvärr är det bara 3% av kommunerna [1] som infört valfrihet för äldrematen.


Det räcker inte!


Centerpartiet vill lagstifta så de äldre verkligen får välja själva vilken mat de ska äta. Vad är det som säger att kommunen är bäst på att laga mat? Det finns massor av duktiga kockar som är jätteduktiga på att laga mat. Genom att införa obligatorisk valfrihet kan man ge fler möjlighet att leverera mat till äldre.


Äldre människor är olika. De har olika behov och de har helt olika smak. Att inte låta dem välja vilken mat de vill äta är inte människovärdigt. För väldigt många äldre är måltiden det enda på dagen man ser fram emot! Därför SKA det också vara en upplevelse som man KAN se fram emot! Det viktigaster är inte att maten är nyttig och tillagad enligt konstens alla regler. Huvudsaken är att maten är god! För om maten inte smakar bra så äter man heller inte upp den. Och då spelar det ingen roll hur nyttig den är.


Drömmen vore att den lokala restaurangen ska kunna plocka ihop lådor från dagens rätt, och leverera ut. Genom att göra lagen om valfrihet i äldreomsorgen obligatorisk så är vi på väg dit. Då tar vi makten från byråkrater på kommunkontoret och ger den till de som ska äta maten. Då är det också slut på osmakliga lådor.


Vad tycker du?



[1] Enligt undersökning gjord av tidningen Restaurangvärlden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar