tisdag 6 juli 2010

Anpassa politiken till Sverige, Mona!!!


Dagarna på Almedalen svischar förbi riktigt snabbt. Hundratals personer står längs vägar och gränder och delar ut flyblad och försöker bjuda in en till deras seminarier eller debatter. Jag har uppåt 1400 evenemang att välja bland. Man har som sagt alltid något att göra. Och inte nog med det, man har Gotlands vackra natur att beskåda samtidigt. Seminarier varvas med bad och vandringar i innermurens gränder. Almedalen är absolut något att rekommendera!

Jag har hittills varit på 3 seminarier och en debatt. Titeln till detta inlägg är en reflektion och tanke jag fick från första seminariet - Challenges ahead for economic policy in Sweden and Europe. Frågor som togs upp var: Hur allvarlig är den Ekonomiska krisen? Vilka politiska eller finansiella val har Europa att välja bland? Vad kan vi göra för att undvika en bestående arbetslöshet?

Anders borg inledde seminariet med en väldigt detaljerad och sifferintensiv presentation av regeringens finansiering under denna mandatperiod. Mikrofonen gick sedan till Michael Burda, Professor vid Humboldt Universität zu Berlin som kom med en intressant analys av Sverige. Burda menade att Sveriges situation är annorlunda jämfört med de flesta EU-länder eftersom Sverige inte anslutit sig till euron. Sverige är inte i behov av att använda sig av s.k. fiscal policy för att lösa sin ekonomiska sits. Höja skatten är alltså inget alternativ i hans mening. Tvärtom ska man använda sig av verktyg som kan stimulera ekonomin i Sverige. Tillväxt, även liten tillväxt, var viktig för att kunna återhämta sig från en ekonmisk kris, enligt Burda. Min kommentar: jag håller med – höj INTE skatten!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar