söndag 9 januari 2011

Utnyttjandet av våld i retorik


Det har nog inte undgått någon att det skett ett iskallt mordförsök på kongressledamoten Gabrielle Giffords från Arizona lördags kväll. Giffords skulle precis tala inför en grupp supportrar utanför en stormarknad i Tucson, när hon sköts i huvudet från nära håll. Giffords överlevde men ligger nu på sjukhus där hennes tillstånd fortfarande är kritiskt. De sex som hittills bekräftats döda är federala domaren John Roll, en nioårig flicka, en 30-årig medarbetare till Griffords samt tre pensionärer.

Det som oroar mig mest är att detta kan vara en följd av Amerikanarnas egen våldsamma retorik. På senare tid har man känt av ett hårdnande politiskt klimat i USA. Ett exempel är förra Alaska guvernören Sarah Palin, som också är en av fronfigurerna i Tea party-rörelsen. Efter att Obamas sjukvårdsreform gick igenom lade hon ut ett meddelande på sin facebook där hon uppmanade sina supportrar att inte deppa över resultatet, att de skulle organisera sig, att skjuta och skicka tillbaka de som röstat för reformen. Hon menade att reformen var omöjlig att genomföra och att förstatligandet av sjukvården inte var folkets vilja. Samma dag kunde man också läsa detta på hennes twitter-konto: "Commonsense Conservatives & lovers of America: "Don't Retreat, Instead - RELOAD!" (länk).

Hennes ordval är allt annat än pacifistiskt. Hon skriver också att det här bara är första salvan... En salva är när artilleri eller eldvapen samtidigt eller i snabb följd avskjuter ett antal projektiler mot samma mål. Inte nog med detta så har hon även lagt upp en karta (SarahPAC, se ovan) över de demokrater som röstat för reformen i de delstater som hon och John McCain höll under valet 2008. Delstaterna är markerade med ett kikarsikte.

Min åsikt är att Palin tilltalar sina supportrar på ett sätt som man skulle kunna tilltala en armé. Problemet är att hennes supportrar inte är tränade som en armé. En supporter som är mentalt instabil kan triggas att gå från ord till handling. Kan detta ha varit fallet i Tuscon? Det finns supportrar som stödjer henne och säger att hon trots allt bara är en jägare som använder sig av ett språk hon är van vid. Tar Palin bara ställnng eller triggar hon till våld?

Vad tror ni?

(Ironiskt nog så användes retoriken i Antiken till att hitta lösningar på problem utan att behöva tillgripa fysiskt våld)

Källa: Huffingtonpost, cbsnews,

3 kommentarer:

  1. Nej jag tror inte att Palin eller andra bär ansvar genom sin retorik. Det den där typen av retorik medför är att en viss typ av människor lyssnar bättre till hennes budskap då de kan känna igen sig i hennes språkbruk. Det är dessutom comwboyernas land amerika och den retorik politiker börjat använda på senare tid (t.ex. Bush) är snarare en anpassning till hur folk pratar i vardagen. I det nya medialandskapet så blir igenkänningsfaktorer i språket väldigt viktigt.

    Kanske hade Palin ett inflytande genom sin retorik att galningen sköt just det där offret. Ansvaret/orsaken till dådet ligger nog snarare på saker som: levnadsstandard, uppväxt, manligt kön, psykisk hälsa, tillgång till vapen.

    Så: Den typen av retorik skapar ingenting, möjligtvis förstärker/besvarar retoriken något som redan finns där. Jag anser alltså inte att retoriken bär det stora ansvaret utan snarare problemen som existerar i det amerikanska samhället.

    SvaraRadera
  2. en intressant artikel på newsmill tar upp samma fråga...

    http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/09/skamgrepp-att-g-ra-palin-ansvarig-f-r-morden-i-tuscon

    Om författaren: Janerik Larsson är tidigare vice vd på Svenst Näringsliv och konsult på Prime PR. Han utkom 2009 med "Överlever den amerikanska drömmen ? Tankar om USA före, under och efter Barack Obamas presidenttid" (Timbro).

    SvaraRadera
  3. Nu känner jag inte detta fall så väl, men generellt så får jag inte uppfattningen att det är direkt Palin m.fl. som står för de värsta uttalandena som skulle kunna egga upp någon till vansinnesdåd utan snarare vissa mediaprofiler och andra organisationer.

    Det Sarah sagt, om jag går på det du skrivit, verkar tämligen harmlöst jämfört med vad jag har hört sådana som Bill O'Reilly på Fox News säga. Tänker då bland annat på när en abortläkare, dr. Tiller, mördades utanför sin klinik som bl.a. Bill tidigare kallat "Tiller the Baby Killer". Han är även väldigt passionerad i sin retorik och jag tror han tilltalar fler som en sanningsägare än vad en politiker någonsin kan.

    Det finns även många fler som kör denna hårda retorik och som tydligen går hem där borta. Men samtidigt är det bra om det kommer upp en diskussion om debattklimatet, även om jag önskar att det vore under lyckligare omständigheter.

    Hälsningar
    Esbjörn

    SvaraRadera