lördag 8 januari 2011

Sudan - ett land eller två?

Krigets orsak mellan det muslimska norra Sudan och det kristna/animistiska södra Sudan härstammar bland annat i att den södra delen av landet känt sig politiskt och ekonomiskt marginaliserat. Många från södra delen tror att de etniskt eller religiöst skiljer sig från de arabiska och muslimska i norr. Man tror också att högkonjunktur och utveckling bara gynnat de i norr, speciellt Khartoum eliten.

Ett fredsavtal (Comprehensive Peace Agreement, CPA) skrevs år 2005 under av regeringen och motståndsarmén SPLM/A (Sudan People’s Liberation Army/Movement) med vilket man önskade att sätta punkt för ett inbördeskrig som pågått i 21 år. Fredsavtalet ledde till att den södra delen av landet fick större politiskt inflytande samt lovades en folkomröstning om självständighet under år 2011. Folkomröstningen hålls imorgon den 9 januari, 6 månader innan fredsavtalet CPA går ut. Parterna enades också om hur sudanesiska olje- och gasreserver skulle delas mellan centrala myndigheter och regionerna i söder.

Men redan innan kriget mellan nord och söder var avslutat, drabbades landet av en ny stor konflikt i Darfur-regionen. De viktigaste rebellgrupperna i regionen är Den sudanska befrielserörelsen (SLM/A), den nomadiske Janjaweed-militären och Rättvisa- och jämlikhetsrörelsen (JEF). I likhet med SPLM/A i söder, vill Darfur-rebellerna få större politisk och ekonomiskt inflytande i sin region. De menar på att regionen blev förbigången vid fördelningen av olja– och gasresurserna.

När TV-kanalen Aljazeera intervjuade den Sudanska Presidenten Omar al-Bashir i fredags berättade Bashir att stabilitet i söder är enormt viktigt eftersom eventuell instabilitet i söder påverkar situationen i norr. Han menar också att "om det är krig hos din granne kan du omöjligt finna frid".

Jag är själv väldigt tveksam till hur utgången kan leda till ett mindre konfliktartad land. Vad säger att ett delat land blir ett mer fredligt land? Kommer befolkningen att kunna acceptera slutresultatet fullt ut? Hur tacklar man egentligen situationen i det oljeproducerade-området Abyei? Hur ska man fördela oljeinkomsten? Har man funderat över hur detta kommer att kunna påverka grannländerna? Det är bara några av många obesvarade frågor som landet måste ta tag i förr eller senare men som borde ha besvarats för länge sen...

Källa: Globalis, Aljazeera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar