söndag 16 januari 2011

President Ben Ali lämnar landet... med 1,5 ton guld i bagaget!


År efter år har Tunisiens President Zine el Abidini Ben Ali levt som en maffia-kung i landet. Korruption och förtryck var en del av vardagen. Nu bara dagar efter att president Ben Ali flytt landet har det visat sig att han lyckats få med sig 1,5 ton guld från landet. Summan motsvarar ca 45 miljoner euros. Detta visar att han tar vad han kan så länge han kan. Värre girighet är nog svårt att hitta. Källor tror också att President Ben Ali fått hjälp av Libyens ledare Al-Gaddafi att lämna landet. Man menar att han inte hade kunnat lämna landet utan hjälp utifrån med tanke på den kaotiska situationen.

Tunisien beskrivs lättast som "en polisstat under en illa omtyckt och åldrande ledare och en ung befolkning som saknar jobb, pengar, yttrandefrihet och bostäder". Nästan hälften av befolkningen är under 30, många högutbildade är arbetslösa och matpriserna har ökat med ca 40%. Det kan tyckas överraskande för vissa att det inte har talats om Tunisiens problem innan revolten i december förra året.

Detta beror inte på att journalister eller reportrar inte gjort sitt jobb eller att information inte kommer fram. Det beror helt enkelt på att det inte funnits något intresse från västvärlden. Man skulle faktiskt kunna jämföra Ben Ali med Vitrysslands diktator Alexander Lukasienko. Skillnaden är bara den att Ben Ali åtminstone haft Västvärldens stöd (fram tills nu). Man trodde sig ha Tunisien som en allierad i kampen mot extrem-islamistiska länder. För bara ett par månader sedan var Ben Ali fortfarande "vän" med Frankrikes president Sarkozy(se bild ovan). Det har länge varit känt att Sarkozy gärna behåller goda relationer med sina ex-kolonier, såsom Tunisien och Gabon, även om de ses som odemokratiska. Men efter att ha sett omvärldens reaktioner, beslutade Sarkozy till slut att han inte kunde ta emot sin forne vän, Ben Ali, när han sökte flyktplats i Frankrike i fredags.

Min första tanke är att vi i väst tar för mycket hjälp av media när vi försöker förstå länders akuta behov. Exempelvis, är ett land demokratiskt så länge det inte tas upp på ett reportage i Aktuellt eller TV4 Nyheterna. Man glömmer bort att nästan hälften av världens länder fortfarande lever odemokratiskt. Enligt Freedom House har Tunisien 6 poäng på en skala från 1 till 7 där högst betyder minst demokratiskt. I samma båt hittar vi också Vietnam, Zimbabwe, Kongo och Afghanistan. Ben Ali har suttit som President sedan 1987, fem mandatperioder! (han tog bort tidsgränsen).

Det är dags att vakna journalister. Ta ert ansvar och skriv om viktigare saker än Carl Philips romans med Sofia...

Källor: le Monde, SR, LA Times

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar