torsdag 17 juni 2010

Ska kommunen bestämma vem som följer dig på toaletten?


Det pågår spännande förändringar inom hemtjänsten och de särskilda boendena. Lagen om valfrihetssystem som Centerpartiet och Alliansen har infört sprider sig över landet. Som ett led i den utvecklingen ställer nu samtliga Allianspartier upp på Centerpartiets krav om att göra valfrihet i äldreomsorgen obligatorisk i landets kommuner. Äntligen!!!

Genom lagen om valfrihet flyttas nämligen makten från kommunala tjänstemän och politiker till de äldre och deras anhöriga. Så att oavsett om du väljer det lilla privata hemtjänstföretaget, den stora hemtjänstkoncernen eller kommunens hemtjänst så ska valet ligga hos dig själv, precis som det gör vid val av exempelvis tandläkare. Att inte låta människor välja sin egen omsorg är att omyndigförklara dem. Vissheten om att kunna byta liksom insikten hos dem som arbetar inom hemtjänsten och äldreomsorgen att den som är missnöjd med omsorgen kan byta, räcker för att kvaliteten ska höjas.

Linköping är ett bra exempel på en kommun som gett äldre rätten att bestämma över sin egen omsorg. Genom lagen om valfrihet flyttas makten från kommunala tjänstemän och politiker till de äldre och deras anhöriga. Jag tror starkt på att valfrihet i omsorgen är fråga om köksbordsdemokrati. Centerpartiet vill flytta ut makten och då ska den inte stanna hos kommunen utan det är den enskilda människan som ska ha makten att bestämma över sitt liv. Äldres rätt att bestämma kommer först. Centerpartiet vill att LOV blir obligatorisk för alla kommuner. Det är inte acceptabelt att bostadsorten ska avgöra om man får välja eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar