fredag 4 juni 2010

Jag förstår mig inte på Vänsterpartiet!

(Illustration: Team Hawaii/Nu agency)

Vänsterpartiernas ungdomsskattehöjning är ett hot mot ungdomars arbetsmarknad.

Vänsterpartiernas förslag innebär en fördubbling av arbetsgivaravgiften och kommer att leda till att unga förlorar jobbet. Ungdomar kommer att ratas när företagen nu börjar nyanställa. Fler ungdomar kommer att hamna med båda fötterna utanför arbetsmarknaden. Hur kan en straffskatt på att anställa ungdomar bidra till att minska ungdomsarbetslösheten?

Centerpartiet har istället varit pådrivande för att göra det mer lönsamt att jobba, sänka trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden. Vi har varit pådrivande för att skapa bra förutsättningar för att starta, driva och äga företag. Genom att göra det enklare och lönsammare att driva företag så lägger vi grunden för den svenska konkurrenskraften, vilket främjar en ökad tillväxt och en långsiktig välfärd. Sänkta skatter och avgifter gör skillnad. Det har blivit billigare att anställa genom sänkta arbetsgivaravgifter. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna består dels av generella sänkningar, dels av riktade sänkningar för anställning av unga och äldre. Syftet har varit att öka anställningsbarheten för de grupper som erfarenhetsmässigt har svårare att få in en fot på arbetsmarknaden.

Centerpartiet vill fortsätta att sänka arbetsgivaravgifterna och kostnaderna för att anställa, sänka momsen inom tjänstesektorn och införa avstampsjobb för unga med en lägre ingångslön under det första året. När Vänsterpartierna höjer kostnaderna för att anställa unga vill Centerpartiet istället fortsätta att sänka dem. För att citera en kollega: "vi höjer skatten på cigaretter för att få folk att röka mindre, höjer skatten på alkohol för att få folk att dricka mindre och vi höjer arbetsgivaravgiften för att...? Ja, just det."

Med Centerpartiet i regeringen ökar ungdomars chans till jobb!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar