torsdag 20 maj 2010

"Från noll till hundra - barometern för ungt företagande"


Förra veckan satte Annie Johansson igång sin nationella turné i landet för att prata med unga. Hon besöker en rad univeristets- och högskoleorter för att ta tempen på företagsklimatet för unga under temat: "Från noll till hundra - barometern för ungt företagande".Idag besökte hon Linköping!

Mycket handlar om att lyssna på de ungas idéer och visioner och göra det enklare för unga att ta steget att starta eget.
Siffror från Tillväxtverket visar att 4 av 10 ungdomar hellre vill bli företagare än anställda. Och jag måste bara säga att det är såååååååååååå sant. Sen länge har man ju hört att man ska plugga hårt i skolan så att företag vill anställa än. Men likaväl borde någon ha sagt att "plugga hårt nu så att du en dag kan driva ett företag och anställa folk". Ni förstår skillnaden. Att uppmuntra folk till att starta eget är att motivera individer och särskilt ungdomar att gå från passiva jobbsökande till aktiva jobbskapare!

På Annies program idag hade hon först företagsfrukost med två unga i två olika brancher: restaurang och export/import. Det man kunde se där var att företagande på mindre skala kräver helt andra resurser. Exempelvis, är det inte fråga om hur man kan skaffa sig ett riskkapital utan mer om hur man finansierar nya bord, stolar, etc. Tjejen som drev export/import företaget hade velat se ett mer aktivt stöd från arbetsförmedlingen. Exempelvis, mer erbjudande av kurser inom hennes domän, för att kunna bygga upp hennes grund. En bra start förenklar mycket!

Nästa punkt på schemat var ett besök på företaget
Twingly. För er som inte känner till Twingly, kan jag nämna att de är ett företag som har skapat en slags blogg-sökmotor. De kopplar samman mainstream media med bloggare. Väldigt fiffigt! Båda gynnas av denna funktion. Som sagt, "sharing is caring". VD:n Martin Källsröm berättade också att i och med de nya förutsättningar som finns idag, är det mycket lättare för någon som är ung och tekniskt, att kunna starta något hemifrån med sin dator och kunna bli framgångsrik på det. Men då krävs det också att det blir mindre blanketter att fylla in - det administrativa måste förenklas.

Till sist var vi på Cloetta Center och hade lunch med framtida företagare från Anders Ljungstedsskolan (UF:are) och en ung kvinna som pluggar på universitet nu men som samtidigt driver ett företag inom biotech.
Samtidigt passade Annie på att presentera Centerpartiets sex förslag för att öka företagstempen: Mikrolån för unga, starta-eget-bidrag, RIT-avdrag, Ung Företagsamhet till alla elever, F-skattesedel från födsel och rikskapitalavdrag.

Dagen avslutades med en promenad vid ån och stan. Solen sken starkt och vi i Linköping tackar Annie för detta besök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar