fredag 5 mars 2010

Förstör inte ungas chans till extrajobb!


I måndags kunde man läsa följande insändare i Corren:








Förstör inte ungas chans till extrajobb!

Det är uppenbart att unga personer har svårt att komma ut i arbetslivet. Extrajobb vid sidan om skolan har alltid varit en inkörsport. Arbetsmiljöverket vill införa regler som försvårar, men mot detta protesterar ELLENOR SVENSSON, ALEXANDER WOODHOUSE, JULIE TRAN, OLOV JOHANSSON, DANIEL HEDQVIST, från centerpartiets ungdomsförbund i Östergötland

Arbetsmiljöverket lägger fram ett förslag på en minderårigföreskrift som ska stoppa ungdomar under 18 år från att jobba extra vid sidan av skolan.

Enligt förslaget får inte ungdomar under 18 år jobba och gå i skolan sammanlagt mer än åtta timmar per dag, 40 timmar per vecka. Arbetsgivaren ska alltså lägga ihop de timmar som ungdomen/arbetstagaren jobbar, även hos andra arbetsgivare, och går i skolan. Förslaget kan också komma att drabba föreningslivet, till exempel ungdomar som säljer lotter för sitt lag eller de som tränar knattelag. Överträdelser mot dessa sjuka regler bestraffas med böter.

Minderårigföreskriften förstör inte bara ungdomars chans till extra pengar utan det gör det mycket svårare för dem att skaffa sig arbetslivserfarenhet. Det är få arbetsgivare idag som vill anställa unga utan arbetslivserfarenhet och referenser. Det är otroligt dumt att med dessa ungdomsarbetslöshetssiffror vi har idag, göra det ännu svårare för ungdomar att få framtida jobb.

Vi i Centerpartiets Ungdomsförbund kan aldrig ställa upp på ett så här till synes korkat förslag. Hur ska Sverige klara pensionerna i framtiden om det tar allt längre tid för unga att få in en fot på arbetsmarknaden? En allt för hög ungdomsarbetslöshet förstör även möjligheterna till en riktigt hållbar utveckling.

ELLENOR SVENSSON, ALEXANDER WOODHOUSE, JULIE TRAN, OLOV JOHANSSON, DANIEL HEDQVIST, CENTERPARTIETS UNGDOMSFÖRBUND, ÖSTERGÖTLAND

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar