söndag 31 augusti 2014

Centerpartiet om liberal feminism


14 dagar kvar till valet! Dagens blogginlägg handlar om Centerpartiets feminism, den liberala feminismen. Alla feminister vill att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Men vägarna för hur vi ska nå dit skiljer sig åt. I Centerpartiet snackar vi inte bara. We talk the talk and we walk the walk.

Vi har exempelvis för tredje gången en kvinna som partiledare – och vi vill se fler ledande kvinnor i Sverige. Liberal feminism handlar om att var och en ska behandlas utifrån den person man är – inte utifrån kön. Att ge alla människor samma möjligheter att förverkliga sina drömmar och skapa det liv man vill. Så, vad är då den största skillnaden mellan socialistisk och liberal feminism? 

Dom / Social feminism: 

  • Olika förutsättningar, beroende på kön.
  • Omfördelningar för att ”jämna ut.” 
Vi / Liberal feminism: 

  • Jämställdhet genom att skapa lika förutsättningar för ALLA - oavsett kön. 
  • Fokus på att öka kvinnors ekonomiska självständighet och makt. Egen ekonomi ger frihet.


Viktigaste jämställdhetsfrågan är därför ekonomisk självständighet - hela livet. Egen ekonomi är grunden till självständighet och egenmakt. En egen ekonomi ger kvinnor möjlighet att lämna en dålig relation, att lämna en dålig arbetsgivare, att kunna försörja sig själv och sina barn. Att kunna välja hur man själv vill leva sitt liv helt enkelt. Egen ekonomi ger frihet. Låga löner och deltidsarbete ger låga pensioner. Idag tjänar svenska kvinnor fortfarande bara 86:- för varje 100:- män tjänar, och får bara 66 procent i pension jämfört med män! Det tycker vi inte är acceptabelt. Kvinnors löner och pensioner kan och ska bli bättre.

Tänkte nu kort sammanfatta varför vi i Centerpartiet tycker att företagande är bra och hur det hänger ihop med våra förslag om LOV och RUT. För oss innebär dessa förslag en väg för kvinnor att få större möjlighet att bli självständiga. Ekonomiskt självständiga.


Dagens drömmar – framtidens företagare:
  • Idag skapas 4 av 5 nya jobb i småföretagen. Det är viktigt, inte minst för att hela Sverige ska leva. 
  • Fler jobb ger mer pengar till hela samhället. Sverige har aldrig tidigare haft mer pengar till välfärden – skola, vård och äldreomsorg - än nu.
  • Om kvinnor skulle driva företag i samma utsträckning som män skulle Sverige få 75 000 fler företag och 278 000 fler jobb. Det tycker vi i Centerpartiet är bra! (Tillväxtverket 2013)

Behålla och utveckla LOV, lagen om valfrihet:
  • Ger kvinnor fler arbetsgivare att välja mellan - med större möjlighet att påverka sin lön och sin arbetsmiljö.
  • Inom företagande i allmänhet i Sverige är endast 25 procent kvinnor – men inom företag inom vård- och omsorg är 69 procent kvinnor. (Tillväxtverket 2013)
  • Kvinnors möjlighet att driva företag och göra vinst ifrågasätts, medan mäns företagande att göra vinst på skattemedel inte ifrågasätts. (Ex. vem som bygger sjukhuset / arbetar på sjukhuset)
  • Medlingsinstitutet bekräftar att kvinnor som byter arbetsgivare höjer sin lön mer än vad män gör. Då är det extra viktigt att kvinnor har fler än en arbetsgivare att välja mellan. 

Behålla och utveckla RUT, tjänster i hemmet:
  • Skapar vita jobb. Ger kvinnor arbetstrygghet, delaktighet i de sociala trygghetssystemen, och inte minst pensionspoäng.
  • RUT-jobb är ofta ett första inträde på arbetsmarknaden för utrikesfödda kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar