onsdag 22 januari 2014

När flaggan är på topp!


(Foto: Vrinnevilistan.se)

Igår hade ett relativt okänt parti i Sverige årsmöte. För oss i Östergötland är de mer än kända, de är även unika och imponerande. Det speciella med det årsmöte de hade igår var att de i stor majoritet valde att inte ställa upp för en ny mandatperiod vid årets val till landstingsfullmäktige. De gör det inte för att de har misslyckats, utan tvärtom, de har varit väldigt framgångsrika som parti.

Partiet är ett lokalt sjukvårdsparti och kallar sig för Vrinnevilistan. De bildades under en väldigt tumultartad tid när Vrinnevisjukhuset i Norrköping riskerades att lägga ner av den socialdemokratiskt ledda landstingsledningen. Sedan 2006 har VL tillsammans med Alliansen utfört det de utlovat och det har lett till att de nu till slut valt att ta ett, i mina ögon, historiskt beslut.

Deras partiledare Lasse Pettersson (VL) säger så här om beslutet:

- Vi har under de sju år som vi, tillsammans med Alliansen, styrt landstinget genomfört de löften vi gav väljarna inför valet 2006. Vrinnevisjukhuset är numera ett sjukhus med bred medicinsk verksamhet, en geriatrisk vårdavdelning har inrättats, labb för kranskärlsröntgen startar i vår och väntetider för besök och behandling i specialistvården är bland de kortaste i landet. Vrinnevisjukhuset är nu, i motsats till 2005, ett sjukhus som rustar för framtiden. Vårt parti har därmed inga specifika frågor att driva vidare och avsikten var heller aldrig att Vrinnevilistan skulle vara bestående.

Folkbladets ledare Widar Andersson skriver så här om detta:

"Det finns minst tre anledningar att utnämna Vrinnevilistan till ett unikt politiskt parti. 
  1.  I valet 2006 fick partiet som nybildad nykomling i den östra länsdelen drygt 11 procent och 12 mandat i landstingsfullmäktige i Östergötland.
  2. I valet 2010 lyckades Vrinnevilistan med bedriften att behålla större delen av sina väljare. Nästan 7, 5 procent av östgötarna röstade på "sjukhuspartiet" från Norrköping.
  3. På sitt årsmöte i går kväll beslutade partiet med stor majoritet att inte ställa upp i valet 2014. "Vi har fullgjort vår uppgift", sa partiets förgrundsfigur och landstingsråd Lasse Pettersson till mig i går kväll. Jag håller med. Så är det."
Jag kan bara säga att jag är stolt och hedrad över att ha kunnat jobba med dem under den här mandatperioden. De är inte bara ett anmärkningsvärt parti, de är även mina kollegor, åtminstone fram till årsskiftet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar