onsdag 22 januari 2014

Frågan om EU-migranterna: det handlar om medmänsklighet

(Foto: svt.se)
Debatten om EU-migranterna pågår intensivt, inte minst här i Linköping där jag bor. Vår lokala tidning Östgöta Correspondenten har sedan våren 2013 haft många intressanta reportage om dessa EU-migranters odrägliga tillvaro. Bl.a. har de en Frågor och Svar-spalt som krossar myterna om dessa människor.

Moraliskt ansvar
För mig är det en självklarhet att vi ska bemöta dessa människor mänskligt och ta vårt moraliska ansvar. Dessa EU-migranter var redan i en utsatt situation, i form av förtryck och fattigdom, innan de kom till Sverige. På senare tid har det mestadels handlat om romer från Rumänien och Bulgarien. Många kom i hopp om ett arbete men tvingades till gatan för att samla ihop pengar. I dessa akuta lägen har de valt att tigga för att kunna försörja sig. Att förbjuda dem att tigga är ingen lösning (utspel om det här och här). Att låta de tigga för all tid är heller ingen lösning. Där behöver vi ett gemensamt krafttag från samtliga EU-länder.

Kortsiktiga och långsiktiga lösningar
Men som det ser ut nu krävs det en kortsiktig och en långsiktig lösning, varav den kortsiktiga handlar om att ej förbjuda tiggeri, samtidigt som kommunen erbjuder hjälp här och nu. Det handlar om medmänsklighet. Det är människor som saknar de grundläggande behoven som mat, rena kläder, mm.

Omsorgsnämnden i Linköping
I omsorgsnämnden där jag sitter, beslutade vi redan i december förra året om en överenskommelse där Linköpings Stadsmissionen skulle få maximalt 280 000 kronor för att hjälpa dessa människor. Överenskommelsen med Linköpings Stadsmission gäller stödjande och uppsökande arbete
under en 7-månadersperiod (1 december 2013 – 30 juni 2014. ). Målsättningen är att undersöka behoven hos målgruppen men också att ge stöd i form av information, rådgivning, kläder, måltider med mera. När beslutet togs var det jätteviktigt att detta stöd skulle ges under vintern. En projektledare arbetar på halvtid under projektperioden.

Natthärbärge för EU-migranter
Idag, den 21 januari gick Linköpings kommun ännu längre i sitt arbete för att stötta EU-migranter genom ett beslut i kommunstyrelsen. I samarbete med Stadsmissionen öppnar Linköpings kommun nu natthärbärge för EU-migranter, vilket kommer vara öppet till och med 15 april. Natthärbärget med madrasser kommer att öppna 1 februari i Ryttargårdsskyrkans gymnastiksal. Att detta stänger i april är en signal om att detta inte är en permanent lösning. Ytterligare 850 000 kronor ur kommunstyrelsens reservmedel kommer finansiera detta och till detta kommer kollekt från Svenska kyrkan på cirka 70 000 kronor. Förutom en anställd från Svenska kyrkan kommer ett 20-tal volontärer arbeta i projektet.

Andra åsikter i frågan Jag delar inte fullt dessa debattörers syn på frågan. (Lotta Edholm och Erik Scheller), men snarare dessa debattörers lösning (Stina Bengtsson) och svar (Fredrick Federley). 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar