I helgen deltog jag på Frivärlds utrikespolitiska seminarium. Frivärld är en relativt ny borgerlig tankesmedja som bedriver opinionsbildning inom utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Verksamheten syftar till att stimulera och bredda den utrikespolitiska debatten. De skriver på sin hemsida att deras verksamhet är strukturerad kring tre temaområden: säkerhet kring Östersjön, hot mot den liberala demokratin, och näringsliv och utveckling.
Efter några inledande ord av Frivärlds chef Stefan Olsson och ordförande för Frivärlds stygrupp, Mats Johansson, startade dagen med Litauens ambassadör Eitvydas Bajarunas som tjänstgjort i utrikesministeriet sedan 1994 och arbetat inom bl.a. Försvarsdepartementet och Nato. Hans senaste uppdrag var som chef för Utrikesministeriets politiska enhet, vilket avslutades 2011 när han blev ambassadör i Sverige. Ambassadör Bajarunas tog oss tillbaka till början av 90-talet när Litauen deklarerade sin självständighet från Soviet. I över tio år kämpade de baltiska länderna för att komma in i både EU och NATO. Den 29 mars 2004 blev Litauen medlem i NATO och några månader senare, den 1 maj 2004 blev Litauen medlem i EU. Idag är Litauens största utmaning kopplad till landets energiförsörjning. Målet är att kunna bli självständiga i den mån att de inte behöver förlita sig på Ryssland för att få energi.
Andra föreläsningen hölls av självaste generalmajor (em) Karlis Neretnieks. Rubriken var ”Har Sverige skapat ett säkerhetsvakuum i Nordeuropa?” Även här fick vi en tillbakablick i historien för att förstå hur vi hamnat där vi är idag. Enligt generalmajor Neretnieks så ger svenskt territorium både Ryssland och NATO avgörande fördelar – vi kommer bli indragna vare sig vi vill eller inte. Vi vet det, NATO vet det och Ryssland vet det! I frågan om signalspaning svarade han att det är en självklar del av uppdraget, information behöver bytas med andra länder, det här är inget nytt under solen. Angående det svenska försvaret säger han att Sverige kan försvaras i ca en vecka förutsatt att ca 50 miljarder kronor tillförs fram till ca 2023!
Tredje passet gästades av Johan Lundberg som berättade om sin bok ”Ljusets fiender”. I korta drag handlar den om hur svensk utrikespolitisk mediabevakning är inkonsekvent i sin syn på diktaturer och extremiströrelser. Exempel på journalister han tar upp är bl.a. Karl Vennberg, sedermera kulturredaktör på Aftonbladet, som 1936 hävdade att friheten »bara leder till trist förfall« och som gladdes åt att »Hitler och Mussolini har gett sitt lands ungdom något att leva för«.
Som avslutning på dagen fick vi höra Henrik Sundbom, chefredaktör för Frivärld Magasin, argumentera för vad det egentligen är som skapar utveckling i fattiga länder. Föreläsningen baserade sig på hans rapport ”Made in Bangladesh” som syftade till att visa hur textilindustrin lyft miljontals människor ur extrem fattigdom. Mellan Fair trade och Free trade skulle han utan tvekan välja det sistnämnda.
För att veta mer om Frivärld, kan ni gå in på www.frivarld.se.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar