måndag 9 december 2013

LYMEC-kongress i Bukarest


Lite sent kommer här en sammanfattning av mitt deltagande i LYMEC-kongressen för några veckor sedan.
Det var alltså den 14-17 november som unga liberaler från hela Europa samlades i huvudstaden Bukarest, Rumänien för LYMEC:s höstkonferens. Deltagare kom ända från Irland i väst till Vitryssland i öst. Jag åkte dit för Centerstudenters räkning tillsammans med Christoffer Rosendahl, tidigare vice ordförande för Centerstudenter.
Kongressen inleddes med ett brinnande tal av LYMEC:s president Jeroen Diepemaat och Christian David, rumänsk senator för PNL. Både uttryckte sin optimism inför det kommande europaparlamentsvalet. Efter ett lyckat öppnande av kongressen gick man över till några formaliaärenden som snabbt kunde klubbas igenom.
Lite omstuvningar i programmet gjorde att vi behandlade LYMEC:s valmanifest som första ärende. LYMEC:s valmanifest innehöll 7 konkreta punkter om vad vi ville förändra i Europa. Bland annat ville vi se mindre byråkrati, uppmuntra till sunda finanser hos medlemsstaterna i EU och starkt skydd för de mänskliga rättigheterna. Dock fanns det en punkt om informationsdelning som bekymrade oss vilket gjorde att vi avstod från att rösta. Den gick igenom med stor majoritet.
Förutom valmanifestet, hade vi ett antal resolutioner att debattera om. Sammanlagt 17 resolutioner hade skickats in, varav en var sent inskickad men godkändes för att den var av en akut karaktär och fick därför behandlas. Det var en salig kompott och vi diskuterade alltifrån diplomaters immuntillstånd till Ukrainas tillträde i EU. Det var ändå tydligt att asyl- och flyktingfrågor var ett hett ämne som engagerade och lockade många till talarstolen.
Under kongressen hälsade vi European Youth of Ukraine välkommen in i den liberala familjen som fullvärdiga LYMEC medlemmar och Jeunes Radicaux de Gauche of France som Associate Member.
Nästa kongress kommer att hållas i Zagreb, Kroatien i juni 2014. För att veta mer om LYMEC, kan du gå in på: http://www.lymec.eu/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar