tisdag 18 maj 2010

S "försöker" härma alliansen


Socialdemokraterna säger att de kommer att bekämpa ungdomsarbetslösheten.
Men egentligen har de inga andra förslag än fler praktik- och utbildningsplatser. Den kraftiga utbyggnad de föreslår på mycket kort tid är dock inte trovärdig; det blir omöjligt att garantera kvaliteten och få till stånd meningsfulla åtgärder.

Socialdemokraternas satsning på arbetslösa unga är ett slag i luften. De vill ge en skattereduktion för dem som anställer en arbetslös ungdom. Men redan i dag finns s.k. nystartsjobb för unga, som ger slopad arbetsgivaravgift. Av de medel som ungdomsskatten (se vidare nedan) inbringar, ca 11 miljarder, återförs endast 0,75 miljarder till arbetslösa unga.

Regeringens politik ger resultat.
Halverade arbetsgivaravgifter och nystartsjobb för unga har sänkt trösklarna på arbetsmarknaden. Den höga ungdomsarbetslösheten är alltjämt ett stort problem, men regeringens politik ger resultat. I februari 2010 var 439 000 ungdomar sysselsatta, vilket kan jämföras med 381 000 motsvarande månad 2006.

Där Socialdemokraterna går bet, har Centerpartiet svaren.
Vi vill bl.a. reformera LAS, inrätta avstampsjobb och införa en jobbpeng så att arbetssökande kan vända sig till den aktör som passar dem bäst. Det kommer att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden, göra det mer attraktivt att anställa unga och underlätta att hitta ett nytt jobb.

Socialdemokraterna väljer att bara redovisa delar av sin politik.
De talar t.ex. tyst om att de kraftigt vill höja kostnaderna för att ha unga anställda, dvs. införa en ungdomsskatt:


Avskaffad halvering av arbetsgivaravgiften gör det svårare för unga att få jobb. Kostnaderna för att ha en ungdom anställd ökar med ca 35 000 kronor per år. Förslaget innebär också kraftigt ökade kostnader för branscher där många ungdomar arbetar. Det handlar bl.a. om hotell, restauranger och detaljhandeln, men också om kommuner och landsting.


Ska företagen behålla samma lönekostnader för ung arbetskraft måste 1 av tjugo ungdomsjobb försvinna.Fem procent av alla unga måste alltså lämna sina jobb om kostnaderna inte ska öka för företagen. Det säger sig självt att det kommer leda till fler unga utan jobb.


Ungdomarna får betala för de redan etablerade på arbetsmarknaden. I ett läge med hög arbetslöshet bland unga vill oppositionen finansiera höjda bidrag till etablerade personer med höjd skatt på unga. Det är allvarligt eftersom vi vet att den svenska arbetsrätten gör ungdomar särskilt utsatta i utgångsläget.

1 kommentar: