lördag 26 april 2014

30 dagar kvar till EU-valet!


Det är från och med idag 30 dagar kvar till Europaparlamentsvalet den 25 maj.  EU-valet infaller vart femte år och involverar alla röstberättigade EU-medborgare. I Sverige ska svenskarna välja de partier och de 20 kandidater som ska representera Sveriges medborgare. EU-parlamentet har idag 766 ledamöter och är EU:s enda direkt folkvalda institution. I valet i maj 2014 ska 751 ledamöter väljas. Alla svenska medborgare över 18 år har rösträtt.

Det är ett viktigt val med tanke på att ca 60% av besluten i ett kommunfullmäktige och ca 50% av besluten i landstingsfullmäktige/regionfullmäktige är påverkade av EU.

Huvuduppgiften för Europaparlamentet är att besluta om nya EU-lagar tillsammans med ministerrådet.

EU påverkar genom tvingande lag, men också genom icke-bindande medel. Till de bindande lagliga frågorna hör bland annat offentlig upphandling, miljöregler, konkurrensregler, livsmedelstillsyn, antidiskriminering och revision av kommunala bolag.

Ämnen där EU försöker påverka, men inte har tvingande lagstiftning, inkluderar sysselsättning, äldreomsorg, folkhälsa, utbildning och krisberedskap. Där gäller det istället att exempelvis stimulera frivillig samordning av medlemsstaternas politik genom att skapa förutsättningar för ett utbyte av idéer och goda exempel på europeisk nivå.

Ett annat sätt för EU är att påverka genom tioåriga strategier för tillväxt- och sysselsättning som anger övergripande mål för unionens arbete. EU: strategi Europa 2020 innehåller till exempel målsättningar för sysselsättning, utbildning, klimat och fattigdomsbekämpning. 

EU-frågor berör oss mycket mer än vi tror och EU är närmare medborgarna än vi tror men självklart finns det mycket kvar att förbättra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar