måndag 28 april 2014

28 dagar kvar till EU-valet!

28 dagar kvar till EU-valet! Och valtemperaturen ökar. Har hunnit med två debatter idag. Den ena handlade om vård och omsorg. Den andra om hur EU påverkar näringslivet i Jönköpings län.

Vård- och omsorgsdebatt på Birgittaskolan, Linköping

Det är tydligt i frågan om vård och omsorg att oppositionen, i form av S, MP och V, är emot all form av valfrihet för patienten. I Centerpartiets politik utgår man från att människan ska kunna få välja utifrån sina behov, önskningar och förutsättningar, vad för typ av vård man vill ha.

Under kvällens EU-debatt, anordnad av Jönköpings Handelskammare, stod det tydligt om vilka partier som ville gå framåt i utvecklingen och vilka som ville gå bakåt. Allianspartierna var tydliga med att de ville att Sverige ska stanna i EU. Det vore vansinnigt att gå ur ett samarbete som överlag har gynnat våra medborgare.

Delar av Alliansens deltagare.
Fr.v. Lars Adaktusson (KD), jag och Jasenko Selimovic (FP)

EU är i grunden ett fredsprojekt som lett till att även bidra till att Sverige fått uppleva tillväxt och välstånd. Den inre marknaden är en utav de viktigaste delarna av EU. För ett litet land som Sverige är det avgörande att ha tillgång till denna marknad. Inre marknaden har också bidraget till våra fyra så kallade friheter: Fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och personer.

För Centerpartiet är det en självklarhet att EU ska finnas. Frågan handlar inte om vi ska vara med eller inte. EU är här för att stanna. Det vi kan göra är att förbättra EU. Få EU att fokusera på sånt som kräver EU-kompetens och gränsöverskridande samarbeten. 

Exempelvis, ska EU underlätta jobbskapandet. Vi behöver ett sunt näringslivsklimat i EU som leder till jobb och tillväxt. Vi behöver rensa bland onödiga regler och byråkrati. Centerpartiet arbetar för att minska regelkrånglet inom EU och ser till att all EU-lagstiftning granskas utifrån ett småföretagsperspektiv.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill gå ur EU. Sverigedemokraterna argumenterar för det genom att säga att EU-samarbetet hotar jobben för svenskar. Vänsterpartiet argumenterar för det genom att säga att EU-samarbetet har lett till mindre tillväxt och mer orättvisa. Jag vet inte vem av partierna som har mest fel av SD och V. Fel har de i alla fall. 

EU är bra. Men EU kan bli bättre!

--------------------------

De som medverkade under debatten i Jönköping var:
Lars Adaktusson (KD),  Jasenko Selimovic (FP), Hans Rothenberg (M), Kristina Winberg (SD), Dan Mattsson (S), Linnéa Engström (MP), Linda Snecker (V), ledarskribenten Dan Sylvebo och docenten Johan Eklund.
Alla deltagarna

Kort utdrag om debatten i Jönköping kan läses här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar