lördag 18 oktober 2014

Ny majoritet i Östergötland



Jag har många bollar i luften i nuläget, vilket gör att bloggandet inte riktigt synkas med det som händer i nutid. Här kommer dock lite om vad som händer i Landstinget i Östergötland (Region Östergötland från och med 1 januari 2015). Det var alltså strax innan lunch i torsdags som landstingets nya styre höll presskonferens. Centerpartiet kommer att styra de kommande fyra åren tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet. Det har varit en lång process fram till denna dag men vi anser nu att vi är nöjda med den uppgörelse som gjorts. Vi har förhandlat fram frågor som står oss varmt om hjärtat. 



Första delen presenterades på presskonferensen. Det gällde hälso- och sjukvårdsfrågorna. Det handlar om fortsatt valfrihet, mångfald av vårdgivare och bättre tillgänglighet för östgötarna. Vi är därför positiva till att ge undantag för 1-läkarmottagningar inom den östgötska primärvården för att öka tillgängligheten på vårdcentralsverksamhet i landsbygd. Vi har också sagt att vi vill ställa högre krav i upphandlingar, samt öka andelen ekologisk, närodlad och säsongsvarierad mat inom vår regi. Dessutom kommer vi utnyttja optionen för att förlänga avtalet med Aleris (på Lasarettet i Motala) som bedrivit en bra vård som även varit kostnadseffektiv. 




Det samarbete som Centerpartiet haft med sina Allianskollegor och Vrinnevilistan har varit exceptionellt bra. Utifrån det valresultatet vi har att förhålla oss till går vi nu vidare, bildar en blocköverskridande och stabil majoritet (56 av 101) och tar fortsatt ansvar för Region Östergötland.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar