fredag 18 juni 2010

Ja till kärnkraft och ja till obegränsad skadeståndsersättning


Centerpartiet har genom klimat- och energiöverenskommelsen sett till att Sverige har världens mest ambitiösa klimatpolitik. Som första industriland har Sverige nu bestämt en konkret väg för att bryta fossilberoendet.

Centerpartiet har länge varit drivande när det gäller våra långtgående klimatmål. Utan Centerpartiet hade inte målen till 2020 varit så ambitiösa som de är:

  • 50% förnybar energi totalt
  • 10% förnybar energi i transportsektorn
  • 20% effektivare energianvändning
  • 40% minskning av utsläppen av växthusgaser i den icke handlande sektorn

En del ifrågasätter att vi har gått med på att slopa förbudet mot ny kärnkraft. Vi förstår motståndet mot kärnkraft, men är övertygade om att det här är en kompromiss vi kan leva med. Utan denna hade det inte blivit någon satsning på förnybar energi som vind-, sol- och vågkraft.

Centerpartiet har också sett till att det nu införs starka begränsningar för kärnkraften:

- Staten kommer inte få ge några som helst subventioner till ny kärnkraft, vilket i praktiken betyder att det sannolikt inte blir någon ny kärnkraft eftersom det blir för dyrt.

- Endast permanent stoppade gamla reaktorer kan ersättas – det betyder att det maximalt får finnas 10 reaktorer och då bara i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark.

- Kärnkraftsföretagens skadeståndsansvar vid en olycka blir nu obegränsat – förut behövde de bara betala maximalt 3 miljarder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar